Гайд у спорядженні: як зібратись на війну

“Тим, хто зараз у тилу, я б радив готуватися замінити тих, хто зараз на фронті, – вони не будуть там вічно”, — зауважує засновник бренду HARDRIDE Вова Черемис. У 2014 році він почав шити із надтривких матеріалів бронежилети для військових, а після повномасштабного вторгнення асортимент майстерні поповнили високоякісні нагрудні та поясні розвантаження; м’які магазини для кулеметів; ремені для зброї; підсумки для гранат, IFAK-аптечок тощо. Всі нові моделі HARDRIDE Вова особисто тестує на полігоні на міцність і зручність.

За приблизними підрахунками Вови Че, якісний повний екіп бійця коштує близько $2000. Про те, що входить до такого комплекту, він розповів Keep Going.  

Взуття 

Найважливіша інвестиція військового — це взуття. На ньому не можна заощаджувати. Взуття має бути зручним. Мої черевики без гортексу — вони швидко намокають, але так само швидко сохнуть. Добре, коли маєш дві пари. Також потрібні гумові капці — ти не завжди перебуваєш на бойовому завданні, часом потребуєш прийняти душ чи просто провітрити ноги. 

Уже чотири роки я ношу черевики Lowa Zephyr. Також можу порадити трекінгове взуття від Salomon, Salewa, Danner чи Asolo. 

Шкарпетки

Потрібно мати декілька пар трекінгових шкарпеток з тепло- та потовідведенням. Вони коштують не менше 500 грн, але варті того. Синтетичні шкарпетки швидше сохнуть. Запасну пару тримайте в кишені у зіп-пакеті. 

Свої шкарпетки купував у Горганах.

Спідня білизна 

Військовим краще обирати довгу спортивну білизну. На початку повномасштабної війни Микита Бондаренко (білизняр) на моє прохання зробив довгі труси з бамбукової тканини для наших розвідників і спеціалістів — це взагалі був топ. 

У спорядженні повинно бути три пари трусів і три пари футболок. На активну двіжуху краще купити синтетичні труси від 5.11 з гульфіком. Доступніші версії можна дивитись у Декатлоні.

Штани

Штани, як і весь верхній одяг, мусять бути з негорючої тканини. Круто, якщо у них вбудовані наколінники. Потрібно мати дві пари штанів — бойові та польові. Важливо, щоб у них була гарна вентиляція.

В Україні дуже круті штани шиє компанія М-Tас.

Бойова сорочка

Найкращий варіант на сьогодні — це UBACS (Under Body Armor Combat Shirt): симбіоз кітеля і рашгарда. Його перевага у швидкому потовідведенні й міцності. В дорогих моделях рукава вогнетривкі й у них вмонтований захист ліктів. 

Плащ-пончо 

Універсальна річ, яка одночасно виконує функції плаща й тенту. Додаткова перевага у тому, що пончо можна накинути одразу на всю снарягу. 

У мене пончо від USGI.

Бойовий пояс

Battle Belt — перша лінія твого спорядження. На моєму бойовому поясі розташовані підсумок для другого турнікету, декілька підсумків під магазини, гранати, мультитул, утилітарний підсумок, аптечка IFAK, карабін для рукавичок, хімічне світло. Варто обрати пояс анатомічного крою — тоді він буде “сидіти” на талії. Я не використовую підтяжки, розвантажую спину.

У мене два бойові пояси — 5.11 і HARDRIDE.

Рукавиці 

Рукавиці — must have. Вони рятують від мозолів і поранень. Потрібно мати робочі (із натуральної або синтетичної шкіри) та бойові. Важливо — рукавиці повинні бути повними. Жодних обрізаних пальців, якщо ви не Рембо. 

Я користуюся рукавицями фірми Mechanix.

Захист очей

Очі — найголовніше, що у нас є. Захищаємо їх балістичними окулярами, зробленими із полікарбонату. Якісні окуляри витримують прямий постріл з помпової рушниці з дрібним дробом. На війні вони рятують очі від уламків, піску та гілляча. Добре мати окуляри зі змінними лінзами, бо користуєшся ти ними вдень і вночі. У меня ESS ICE. Також рекомендую Revision, Smith або Uvex.

Шолом 

Захист голови має бути щонайменше 3А-класу. Він тримає кулю 9 мм на швидкості 650 м/с. У шоломі найголовніше — зручність підвісу. Я купив собі німецький шолом Best у форматі high cut (з відкритими вухами) з рейками FAST.

Бронежилет/плитоноска

Головне у бронежилеті — вага і правильно дібраний розмір плит. Я обрав бронежилет із найлегшими поліетиленовими плитами та кевларовим захистом боків. Плитоноска у мене своя — HARDRIDE.

Активні навушники

Бережуть органи слуху та захищають від контузії. В ідеалі потрібно мати активні навушники з можливістю підключення гарнітури до рації. Вони коштують дорого, але того варті. Я купив собі 3M Peltor і Impact Sport

Баф 

Захищає обличчя від пилу, бруду й мошок, а голову і шию — від натирання. Баф має бути лайкровим і безшовним.

Панама

Своїми широкими полями рятує від сонця і гілля. 

Сітка від комах

Комарі та мошки на війні набридають майже як вороги. Сітку від комах можна купити у будь-якому магазині для мисливства та риболовлі.  

Рюкзак

До штурмового рюкзака вимоги прості — він має зручний підвіс і зроблений з кордури, щоб витримувати великі навантаження. Користуюсь HARDRIDE Breacher.

Лопата

На війні ти копатимеш набагато частіше, ніж стрілятимеш. Лопата мусить бути мобільною та багатофункціональною. Я купив собі Glock з пилкою — війна зараз іде у посадках, де під час копання окопів часто доводиться перепилювати коріння дерев.

Ремінь для зброї

Повинен бути м’яким, двоточковим і з подовженням, щоб його можна було приєднати до будь-якої зброї. Користуюсь ременем HARDRIDE.

Додаткове спорядження

Налобний ліхтарик із червоним світлом

Зарядна сонячна станція

Павербанк і набір шнурів

Подовжувач на 3 розетки

Акумуляторні батареї для всієї електроніки

Кнопковий телефон

Тактичний ніж

Мультитул

Пенал для чищення зброї

Бінокль з кратністю 6-8

Армований скотч (камуфляжний)

Пластикові стяжки

Різне

Розширена аптечка з ліками від своїх захворювань, тальком і антисептиком для ніг

Спрей від комах

Засоби гігієни

Вітаміни й ізотоніки

Фільтри чи таблетки для знезараження води  

Рушник із мікрофібри

Фляга та гідратор

Кухоль, ложка, виделка

Водонепроникні зіплок-пакети

Гермомішки для речей на 15 і 30 літрів (або звичайні пакети для сміття)

Газовий пальник із балоном

Сухпай і батончики

Звичайна і турбінна запальнички

Якісний суперклей

Паракорд

Камуфляжний легкий тент 2х2

Маскувальний шарф

Стати постійним донором фонду

Детальніше про щомісячну підписку

Детальніше

Стати постійним донором фонду