7 грантів для українського бізнесу під час війни

Від початку повномасштабної війни в Україні з'явилось багато програм підтримки малих бізнесів. Лише Кабмін у липні заявив про виділення 40 млрд грн із резервного фонду на таку цільову допомогу підприємцям. Активно підтримують українців і міжнародні фонди.
Keep Going розповідає про актуальні програми підтримки малого бізнесу за умов війни.

#1. Грант на власну справу від “єРобота”

Подання заявки: незабаром

Подробиці

Отримати грант у розмірі від 50 до 250 тисяч гривень можуть як чинні ФОП чи юридичні особи, так і майбутні підприємці. Для цього необхідно авторизуватися в кабінеті громадянина на порталі Дія, заповнити онлайн-заявку та прикріпити до неї бізнес-план. Допомогу можна використати для придбання обладнання, закупівлі сировини, орендних виплат (не більше 25% отриманої суми) та лізингу обладнання. Рішення про надання гранту ухвалюватиме Державна служба зайнятості.

Крім гранту на власну справу, в межах програми “єРобота” функціонують іще пʼять програм: для стартапів у ІТ; на навчання у галузі інформаційних технологій, а також на сад, теплицю чи переробне підприємство.

#2. Грант для бізнесу від USAID

Подання заявки:  до 24 липня 2023 року

Подробиці

Програма від USAID спрямована на підтримку та відновлення бізнесу. Буде надано до 50 грантів на суму від 600 000 до 1 200 000 гривень кожен. Кошти можна використати для розвитку виробництва, покращення бізнес-процесів, розбудови організаційного потенціалу, розвитку онлайн-маркетингу та просування на внутрішньому й зовнішньому ринках, а також підвищення конкурентоспроможності бізнесу. Заявки приймаються на платформі Submittable.

#3. Грант для проєктів подвійного призначення від USF

Подання заявки: на постійній основі

Подробиці

Програма підтримки від Ukrainian Startup Fund спрямована на розвиток проєктів, що наближають перемогу, в галузях оборони, кібербезпеки, інфраструктурної відбудови, охорони здоровʼя чи освіти. Для участі у програмі проєкт повинен мати proof of concept – практичне підтвердження того, що реалізація задуму можлива, а заявником може бути як уже зареєстрований субʼєкт господарювання (громадська організація, підприємець тощо), так і фізична особа, за умови здійснення реєстрації на момент укладення грантового договору.

#4. Грант для українських стартапів у Британії

Подання заявки: незабаром

Подробиці

Програма підтримки стартапів, заснованих тимчасовими переселенцями з України у Великій Британії. Крім грошей, одержувачі грантів можуть дістати правову підтримку бізнесу. Також у програмі – постійні консультації, спрямовані на розвиток нового бізнесу та створення робочих місць і можливостей для інших українців, що переселяються до Великої Британії та інших країн.

#5. Грант від фонду Impact Ukraine

Подача заявки: на постійній основі

Подробиці

Impact Ukraine – це ініціатива, започаткована харківʼянкою Оленою Паркер. Вона обʼєднала понад три тисячі швейцарських компаній, щоби допомогти українцям та українським підприємствам, постраждалим через війну. Заявки на допомогу розглядають в індивідуальному порядку, залишити їх можна на сайті фонду.

#6. Грант для підприємців із маленьких міст та сіл

Подання заявки: на постійній основі

Подробиці

«Роби своє» – це програма підтримки бізнес-ідей від благодійного фонду «МХП – Громаді» для підприємців із невеликих міст та сіл України. Фонд планує підтримати до 50 бізнес-ідей. Учасниками можуть стати підприємці з Дніпропетровської, Київської, Вінницької, Черкаської, Львівської, Сумської, Івано-Франківської, Хмельницької, Тернопільської, Чернігівської та Волинської областей.

Гранти на суму від 50 до 100 тисяч гривень спрямовані на підтримку як підприємців-початківців, так і тих, хто вже працює (не більше чотирьох років) та хоче розширити чи вдосконалити свій бізнес.

#7. Грант на ветеранський бізнес

Подання заявки: на постійній основі

Подробиці

Програма мікрофінансування бізнесу від Українського ветеранського фонду. Учасниками можуть стати ветерани та члени їхніх сімей, які після 24 лютого виявилися внутрішньо переміщеними особами та мають підтвердження цього статусу. Вони зможуть отримати грошове відшкодування на суму до 20 тисяч гривень на купівлю товарів, необхідних для ведення власної справи. Заявку можна подати онлайн на сайті проєкту.

Автор: Іра Велес
Ілюстрація: Depositphotos

Стати постійним донором фонду

Детальніше про щомісячну підписку

Детальніше

Стати постійним донором фонду